Skip to content

Wywiad dla fińskiego magazynu Keskisuomalainen

„Puola on maa, jonka juuret ovat synkät. Pääkaupunkimmekin on yksi suuri hautausmaa. Näin kotimaataan luonnehtii gdanskilainen runoilija ja rock-muusikko Grzegorz Kwiatkowski. Hän kertoo isoisästään, joka joutui ensin natsien keskitysleirille Stutthoffiin ja sen jälkeen pakotettiin Saksan sotavoimien Wehrmachtin sotilaaksi.

– Se ei ole mikään ainutkertainen tarina. Pohjois-Puolassa niin kävi monille, esimerkiksi Eurooppa-neuvoston gdanskilaisen puheenjohtajan Donald Tuskin isoisälle. Ne olivat outoja aikoja, ja se oli hyvin brutaalia, mutta ei heillä ollut vaihtoehtoja, vuonna 1984 syntynyt Kwiatkowski sanoo.

Puolan poliittisesta historiasta ja sen kytkyistä Saksaan kiinnostunut Kwiatkowski on koonnut syksyllä ilmestyvään runokirjaansa erilaisia ääniä. Yksi on holokaustista selvinnyt juutalainen, toinen tutkija, kolmas murhaaja.

– Se on jo oikeastaan proosaa, koska tarinat kietoutuvat yhteen. Lisäksi ne ovat 95-prosenttisesti tosia.

Puolan nykytilanne vaikuttaa historiallista taustaa vasten käsittämättömältä, mutta Kwiatkowskin mukaan oikean laidan nousu ei ole mikään ihme.

Vasemmisto ja keskusta unohtivat tavallisen ihmisen ja lilluivat korruptoituneessa kuplassaan, hän selittää nationalistisen Laki ja oikeus (PiS) -valtapuolueen suosiota Puolassa.

Hänen mukaansa tilanne ei ole niin paha kuin esimerkiksi Unkarissa. Esimerkiksi hänen juutalaisista ja holokaustista kirjaa varten tekemäänsä tutkimukseen ei ole puututtu, vaikkei aihe ole valtapuolueelle mieluisa.

– Korruptiolle oli tehtävä jotain. Lisäksi PiS sai toteutettua hyvän sosiaaliuudistuksen perheille. Muut eivät siinä onnistuneet ja syyttivät nytkin Puolan joutuvan uudistuksen takia konkurssiin. No se ei joutunut, ja valtapuolue sai vielä enemmän ääniä.

Kwiatkowskin mielestä vasemmiston ja keskustan on nyt herättävä siihen, että sosiaaliasiat ovat tavallisille ihmisille kaikkein tärkeimpiä.

– Ei tämä ole demokratian loppu. Mielenosoitukset parlamentin edessä ovat olleet oikeansuuntaisia. Tasapaino säilyy, kun ihmiset näyttävät parlamentille kantansa. Uskon, että tässä käy vielä hyvin.

Hänen mukaansa joitakin teattereita on hävitetty ja mediaa yritetään suitsia. Rajojen sulkeminen turvapaikanhakijoilta taas on temppu, joka vain ruokkii terroristeja.

Kwiatkowski on laulaja gdanskilaisessa Trupa Trupa -yhtyeessä, joka on saanut ylistäviä arvioita britti- ja amerikkalaismediassa. The Los Angeles Times kirjoitti Headache-levyn arvostelussa, että yksi tämän hetken parhaista rockbändeistä tulee Puolasta Gdanskin kaupungista.

Hän kertoo olevansa innoissaan, sillä uusi psykedeelistä rockia “Syd Barrettin ja Pink Floydin hengessä” sisältävä levy Jolly New Songs ilmestyy syksyllä ja keikat alkavat Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta.

– Olen iloinen, mutta runouden ohi tämä bänditouhu ei saa kuitenkaan mennä, Kwiatkowski sanoi STT:lle Lahden kirjailijakokouksessa.”

Sanna Nikula, www.ksml.fi

FacebookTwitter